Sanyika effektus

2009.11.22. 18:50

Charlie kolléga átadásán munkálkodva előjött nála is az a bizonyos Sanyika effektus. A már kiképzett mozgássérült-segítő kutya és a leendő sérült gazda egymáshoz szoktatása elég zűrös egy esemény, mind a négy, mind a kétlábú egyed számára.

Az átadási szakasz részei: 1. a gazda-kutya páros kiválasztása, 2. közös munka kezdete (kutya még a nevelőszülőnél lakik) leendő gazda-kiképzők, 3. kutya átköltöztetése sérült gazdához közös munka intenzív folytatása, 4. vizsga.  A kezdeti szakaszt követően, a kutya átköltözésével indul be igazándiból az új alku pozíciós játszma. A sérült gazdi megkapja nagyon várt négylábúját, aki nevelőszülő elválási helyzetét alaposan felhasználva nekifog új gazdija megnevelésének.  Ugyan a leendő gazdikat felkészítik a praktikákra, de mi kutyák azért egész jó esélyekkel tudjuk manipulálni az embereket. A kétlábúak nagyon okosak, ettől aztán egy kicsit elbizakodottak, az apró jelekre nem figyelnek.   Pedig a feladatok kezdeményezésénél ez az apróság sokat jelent, legtöbbször külön fel kell hívni az újdonsült gazdák figyelmét a történtek részleteire.  Én ezt Sanyika effektusnak hívom, mert régebben ezzel a trükkel leginkább gyerekeknél értünk el sikereket gazdival.  A sorba állított csemetéknek el lett mesélve én bizony tudom mindegyikük nevét! Bizonyítékképpen a számba tartott labdát annak adom át, akinek a nevét Gazdi nekem megmondja. A gyerekek végig kérdezése után Gazdi hangosan utasított: -Vidd Sanyikának! Persze a név számomra teljesen érdektelen volt, én csak elindultam a sorfal előtt és annak adtam át, akinél észrevettem az apró fogadókészséges kézmozdulatot. Gyorsan zseniális magaslatokba került tehetségem, még a kívülálló szülők is ámulatba estek. Nem is sejtették, hogy Gazdi a gyerek név elhangzásával (Sanyika vagy Ödönke vagy Akárkike) a kiskétlábúak  mozdulatát kapcsolta be, amire utólag sem tudtak rájönni. Így tudjuk mi kutyák képezgetni a bölcs embereket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://filip.blog.hu/api/trackback/id/tr171546926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása