A vártnak megfelelően kicsit késve, kicsit megcsúszva kezdetét vette a sajtónak a tájékoztatója. Két vakvezető négylábú kollega diszkrét összemordulása után elkezdődött a kétlábúak rövid beszéde, majd a mi mozgássérült segítő kutya rövid verziós bemutatónk. 

Plüsi kollega és Viki gazdája rutinosan szerepeltek a sajtó jelen lévő képviselői pedig még szakavatottabban figyelemmel, mikrofonnal és kamerával követték az eseményeket. Így az én „levesszükagazdiszemüvegét” kissé elbakizott technikámat is rögzítették. De pozitívumként fel tudom hozni, hogy a gazdi fejéről leaplikált és leejtett szemüveget egészben szolgáltattam vissza, valamint nem hozakodtam elő az esti gyakorláskor frissen kitalált technikámmal: megfogjuk a szemüvegszárát, félig lesegítjük, a még éppen jól visszapattanó résznél pedig elengedjük, a szemüvegszár beszúródási helyétől függően változó intenzitású reakciókat tudunk előcsalni gazdánkból. Az előadáson így a legóvatosabb verziót mutattam be. A másik különszámomat is meg tudom magyarázni! Fém tányérok egymásba tétele: a repkedő minuszok (kültéri tájékoztató) és a bemutatón rámnehezkedő stressz miatt néha nehezen indul ez a produkció….meg már rég rájöttem, ha az elején bohóckodom az egész közönség elkezd nekem szorítani és ezután a sikeremnek 
még jobban örülnek. Előadni tudni kell! Szereplésünk után fedett helyre vonulás, még egy kis beszéd, videózás. Közben jött egy sms: Na, most dobtak ki a tescoból, mert nem vakvezető Borki :-( . Era. Borka mozgássérült segítő kollega, Era pedig az ő gazdája és lány. Ezek az alap adatok a későbbiekben fontos tényezővé válnak.  Kis hazánk paradoxonaként a  „Be kell engedni a segítő kutyákat!”  sajtótájékoztatón Gazdi megmutatta a kapott sms-t, miszerint hogyan nem engedik be a segítő kutyát. 
 
 
 
 

Szalagcímek a sajtótájékoztatóról: 

Rendelet a segítő kutyákról 

Szabad az út a segítõ kutyák elõtt

Megnyílnak az ajtók a segítő kutyák előtt

Be kell engedni a segítő kutyákat a boltokba

Már sehonnan sem lehet kitiltani a segítő kutyákat

Beperelhetők az üzletek, amelyek megszegik a rendeletet

Az sms hírlavina (több hely, több reakció, csak néhány kiemelt link) 

Közben értesítették a tárcát, hogy pénteken dél körül nem engedtek be a kecskeméti Tescoba egy vakvezetõ kutyás férfit.  

Nem engedték be a mozgássérült férfit a Tescóba

 
 

A sajtóban megjelent híradásokkal kapcsolatban, a Tesco az alábbiakat közli:

 
A mai napon (2009.12.18) 11órakor a kecskeméti, Talfája úti Tesco áruházba egy hölgy vásárlónk érkezett kerekes székkel vásárlás céljából, egy kutya társaságában. A kutyán nem volt szájkosár.
 
A biztonsági őr odament, udvariasan megkérdezte, hogy van-e engedélye a kutyának, a hölgy azt válaszolta, hogy nincs nála, de elmegy érte, és később visszajön. Mi megköszöntük az együtt működést és megértést.
 
A speciálisan kiképzett kutyával történő vásárlást a 2009. december 3-án megjelent rendelet lehetővé teszi, abban az esetben, ha a kutya megfelelő igazolvánnyal rendelkezik és ezt a helyszínen be kell mutatni. Sajnáljuk vásárlónk kellemetlenségét, de az említett rendelettől nincs lehetőségünk eltérni.
 
Számos más esetben, ha lehetőségünk van rugalmas megoldásra, megtesszük azt. Számunkra kiemelt fontosságú a fogyatékkal élők segítése. Támogatási és foglalkoztatási programjainkban is elsődleges szerepet kap ez a kérdés.
 
Arra kérjük az érintetteket, hogy a kutyák igazolványát feltétlen hozzák magukkal vásárlásukhoz.
 
Hackl Mónika
kommunikációs vezető
 
A közleményt az MTI-OS adta ki a Tesco Global Áruházak megbízásából.
 
 

2009.12.19.:

Borkával és gazdijainkkal közösen elmentünk az incidens kiindulási pontjára, illetékest kértünk, kifogásoltunk, rendeletet adtunk át. Kivizsgálást, továbbítást, egyeztetést, ügyeletes elnézést kaptunk. A napi biztossági őr azért még tett egy halovány „hát szájkosár talán…”, felvilágosítást kapott: nem. Gazdival tesztüzemmódként bementünk vásárolni.

Sajtó:

Kiküldték a mozgáskorlátozottat a Tescóból: „Nem hagyom annyiban”

Kiküldték a mozgáskorlátozottat a Tescóból

 

2009.12.21.:

 

Tisztelt Hackl Mónika!


 A 2009.december 18-án a kecskeméti Izsáki úti Tesco áruházban történt incidens valamint az azt követően az MTI által kiadott hivatalos sajtóközlemény kapcsán írunk Önöknek. Mint ahogy azt december 19-én az érintett Tesco üzlet képviselőjének Lévai Norbertnek , és telefonon Hackl Mónika,kommunikációs vezetőnek kifejtettük, a sajtóközleményben több, a valóságnak nem megfelelő tényt közölnek: 
1. Az esetben szerepelő kutya mozgássérült segítő, nem pedig vakvezető kutya
2. Az incidens nem a Talfája úti, hanem az Izsáki úti Tescoban történt.
3. A  2009. december 3-án megjelent a 27/2009. (XII. 3.) SZMM rendelet 10. paragrafusának 2. bejegyzésében is szerepel, hogy a segítő kutyáknak nem kell szájkosarat hordaniuk ( a mozgássérült segítő kutyáknál ez azért is különösen fontos, mert a kutyák a szájukkal dolgoznak( tárgyfelvétel, kosárcipelés...), tehát szájkosárral elvesztenék eredeti funkciójukat. A mai személyes egyeztetésen is kifogásolta ez egy biztonsági őr, és nem lehetett meggyőzni róla, hogy segítő kutyáknak nem kell szájkosár....
4. Az érintett hölgynél ott volt az igazolvány, fel is ajánlotta annak bemutatását, de a biztonsági őr - főnökével való konzultálás után - állította, hogy csak vakvezető kutyával lehet az áruház területén tartózkodni, nem vett tudomást az új rendelet 2009.december 3-ai hatályba lépéséről, mi több, megkérdőjelezte annak létezését is. 
5. A hölgyet EGYÁLTALÁN NEM ENGEDTÉK BE az áruház területére.

Ezúton szeretnénk a téves sajtóközlemény helyreigazítását kérvényezni a fent említett tények, információk pontos megjelölésével, továbbá ezúton kijelentjük, hogy amennyiben a helyesbített sajtóközlemény megjelenik, mind magánszemélyként, mind a kutyát kiképző szervezet, elállunk az ügy jogi útra való terelésétől, miszerint a hatályban lévő rendelet ellenére se engedték be a hölgyet segítő kutyájával.

 

KEA -Kutyával az Emberért Alapítvány

 

 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://filip.blog.hu/api/trackback/id/tr251611476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása